Jens Kromann

Velkommen til min bridgeside

Spring til 3-trinnet efter åbning 1ut

Skrevet af Jens U Kromann
09 Nov 2017
Spring til 3-trinnet efter åbning 1ut

I Dansk Bridge Standard og senere i Bridgevejen er et spring til 3-trinnet (i major) efter åbning 1ut en udgangskrævende melding, der beder Åbner om at vælge mellem 4 major og 3ut. I Centersystemet og i efterfølgeren Moderne Bridge (og i al beskedenhed på min konventionsside), bruges overføringsmeldinger (Jacoby transfers). Dermed er denne brug af springet overflødiggjort, og så kan man tildele dette spring en særlig betydning: Mindst 6-farve og slemopfordrende med de rette værdier hos Åbner.

Det forekommer i sagens natur ikke så ofte, men når det sker, er det jo rart af vide hvad man skal gøre. Som med alle aftaler der gælder noget sjældent forekommende, skal man holde sig til meget enkle aftaler. I et nyt opslag: Svarer springer til 3/// om disse slemopfordrende spring har jeg foreslået at man indskrænker sig til to svar fra Åbner: Enten 3ut som en "afmelding" (hvilket dog ikke skal afholde Svarer fra evt. at gå videre), eller støtte til 4trinnet som en "ja tak!-melding". Meldingerne derefter er cuebids og 1430 eller BWM eller hvad man nu har af slem-værktøjer.

Eksemplerne i opslaget er med 12-14-sans som overalt på min bridgeside, men hvis du spiller 15-17 sans er det nemt at tilpasse dem: Giv Åbner en konge mere og Svarer en konge mindre.