
Stopskiltet 
 

I meldekassen findes to skilte, som kræver lidt 
nærmere præsentation, stopskiltet og alertskil-
tet. Her følger lidt om stopskiltet. 
 
Stopskiltet bruges næsten altid korrekt af den, 

der melder, men der er sjældent nogen, der retter sig efter det!  
 
Skiltet skal bruges, når man åbner på totrinnet eller højere, samt når man springer. Eksempler:  
 
Pas    Pas    2♣!                       Pas    4♥!                      1♥    2♠!                       1♠    3♦! 
 
Mange tror, at det er et signal til makker: "Vågn op, sløve karl, jeg springmelder!!!"  Men det er det ikke. 
Det er et krav til modstanderen der skal melde om at han skal holde en lille pause (ca 10 sekunder). Skiltet 
skal ligge på bordet i ca 10 sekunder, og først når det fjernes må næste spiller melde. Og det gælder uanset 
om han har noget at tænke over eller ej. Hvis han ikke holder denne pause kan han blive dømt for at give 
ubeføjede oplysninger til sin makker. Et eksempel: 
 
N Ø S V 
1♥ 2♦ 3♥! ?   
 
Situation 1: Vest sidder med 5 gode ruder og fire pæne hjerter og 11 point. Han får nu med springet til 3♥ 
et problem: skal han melde 3ut, 4♦ eller skal han passe eller doble?  
 
Situation 2: Vest har en jævn hånd med 5 point og kun én oplagt melding: Pas.  
 
Hvis Vest i første tilfælde holder en lang pause inden han træffer sit valg, og i det andet klasker passkiltet i 
bordet med det samme, er det klart at Øst får en ubeføjet oplysning. Derfor skal Vest altid holde en lille 
pause inden han melder. Der gælder nemlig denne hovedregel i bridge: Oplysninger mellem makkere må 
kun udveksles ved meldinger, udspil og tilspil. Oplysninger meddelt ved pauser, hosteanfald, løftede øjen-
bryn, sved på panden og lignende er såkaldte ubeføjede oplysninger. Beklageligvis er det dog ikke alle, der 
har fuld kontrol over sved på panden, og det er ikke forbudt at svede; men det er forbudt at bruge den vi-
den, man får om makkers hånd, hvis dråberne pibler frem på hans pande. Så tilbage til eksemplet: Hvis Vest 
er kendt for sjældent at holde den obligatoriske pause, men nu gør det og tilmed måske vrider sig lidt på 
stolen, medfører det oftest, at hans makker i Øst bliver afskåret fra at melde. Hvis han gør det alligevel bør 
Nord eller Syd tilkalde turneringslederen, der så vil vurdere om Østs kort berettiger til den nye melding i sig 
selv, eller om meldingen kunne være påvirket af Vests tøven. Enhver tvivl herom vil komme NS til gode, fx 
ved at turneringslederen korrigerer scoren. 
 
 
Hvis du er blevet klogere af denne lille artikel kan det jo være, at du også ville have glæde af at læse den til-
svarende artikel om alertskiltet. Den og andre artikler om bridgelovene kan du finde her. 
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